Hatha este un termen cu sens larg, folosit pentru a descrie mare parte dintre practicile fizice actuale de yoga, de la Iyengar până la Ashtanga. Mai exact, Hatha Yoga se referă la combinația de asane (posturile yoga) și pranayama (exercițiile de respirație), care aduc pace în minte și corp. Orice formă de yoga care se concentrează pe asane poate fi considerată Hatha. În continuare, iată câteva lucruri pe care probabil nu le știi despre Hatha Yoga:
1. Ca și alți termeni din yoga, “Hatha” provine din limba sanscrită. “Ha” înseamnă soare, iar “tha”, lună, ceea ce indică armonia dintre masculin (soare, căldură, activ) și feminin (lună, rece, receptiv), existentă în fiecare dintre noi. Hatha Yoga este modul de a crea echilibru și a uni aceste două laturi.
2. Primele referiri documentate despre Hatha Yoga datează din secolul al XII-lea. Se crede că acest concept a fost creat de Shiva, o zeitată hindusă, în timp ce stătea pe o insulă pustie. Mai târziu, crezând că sunt singuri, Shiva i-a spus despre idee soției sale Parvati, însă conversația lor a fost auzită de un pește. Acesta din urmă a devenit mai târziu o ființă luminată, numită Matsyendranath (“Stăpânul Peștilor”) și a fost creditat ca fondatorul Hatha Yoga. Legenda a circulat sub mai multe forme, însă este clar că are rădăcini antice.
3. Cuvântul “Hatha” se mai poate referi și la voință sau forță, această practică fiind un instrument puternic de transformare spirituală, deoarece aduce atenția pe respirație, ceea ce ne ajută să ne liniștim gândurile, mintea și să fim mai prezenți în clipa actuală.
4. Secvențele de asane din Hatha Yoga au scopul de a crea un echilibru în organism, la nivel fizic (mușchi, oase și piele), dar și a deschide canalele energetice ale corpului (mai ales cel principal - coloana vertebrală) pentru ca energia să poată curge liberă.
5. În mod tradițional, scopul asanelor nu era dezvoltarea mușchilor sau menținerea echilibrului perfect, ci o modalitate de a pregăti corpul pentru practicile spirituale, cum ar fi meditația.
6. Popularitatea Hatha Yoga a crescut la finalul secolului al XIX-lea, când aceasta s-a numărat printre practicile orientale “importate” de Occident, în contextul interesului sporit pentru cultura mișcării din statele vestice.
7. Orice clasă de yoga care îmbină posturile cu respirația controlată este Hatha Yoga, indiferent că se numește Vinyasa, Ashtanga sau Power Yoga. Totuși, la studiourile de yoga poți regăsi practica Hatha sub nume diferite, unele foarte creative și atractive.
8. Există și studiouri de yoga, cum e și Hot Yoga România, care fac distincție între stilurile Hatha și Vinyasa. Clasele de Vinyasa urmează, de obicei, o secvență dinamică, de curgere a posturilor, în care mișcarea se armonizează perfect cu respirația. În schimb, orele de Hatha se vor concentra pe a menține posturile o durată mai lungă de timp, fără o secvență de trecere care să le lege.
9. În prezent, termenul Hatha este folosit cu multe sensuri. În general, o astfel de practică va fi mai blândă, lentă, cu posturi relativ statice, comparativ cu practicile de tip Flow. Deoarece intensitatea poate varia, cel mai bine este să-i întrebi pe cei de la studio, înainte de a participa la clasa respectivă.
10. O clasă de Hatha Yoga poate fi potrivită pentru începători datorită ritmului mai lent, dar asta nu înseamnă că este mai puțin solicitantă, fizic și mental. În cadrul acestei practici, ai ocazia să lucrezi la aliniere, să înveți tehnici de relaxare și să devii confortabil cu practica yoga, în timp ce îți dezvolți forța și flexibilitatea.
Indiferent de forma sub care o practici, Hatha Yoga este o ocazie excelentă să te relaxezi și să te eliberezi de tensiune, aducând o destindere binevenită după orele agitate de lucru de la birou.
Surse:
- https://www.verywellfit.com/what-is-hatha-yoga-3566884
- https://www.doyouyoga.com/5-things-you-didnt-know-about-hatha-yoga-57420/
- https://www.yogajournal.com/meditation/yoga-questions-answered