Activitatea fizică este prietena sănătății tale și indiferent că faci yoga, aerobic, alergi, înoți sau mergi la sală, te vei bucura de beneficiile unui stil de viață activ. Iată doar opt moduri în care mișcarea contribuie la sănătate:
1. Te simți mai fericit
Răspunsul la întrebarea-cheie “Cum poți să fii mai fericit?” este... mișcarea. Exercițiile fizice îmbunătățesc starea de spirit și contribuie la diminuarea anxietății și stresului. Nu o spunem noi, ci cercetările. Mișcarea stimulează producția de endorfine, care induc sentimente pozitive și reduc percepția durerii. În plus, crește sensibilitatea creierului la hormoni precum serotonina și noradrenalina, ce ajută la ameliorarea depresiei. Partea bună este că starea ta se va ameliora indiferent de intensitatea activității fizice, deci nu e neapărat nevoie de exerciții foarte intense.
2. Îți crește speranța de viață
Există ceva mai periculos pentru sănătate decât fumatul, diabetul și bolile cardiovasculare? Ei bine, da! Sedentarismul scade speranța de viață mai mult decât fiecare dintre acești trei factori de risc, a arătat un studiu. Dintr-o cercetare efectuată pe o durată de 24 de ani, implicând peste 122.000 de persoane, a reieșit că sedentarii au un risc de moarte cu 500% mai mare în comparație cu persoanele care fac constant mișcare. Cei care nu sunt în formă au un risc dublu față de pacienții care suferă de insuficiență renală, conform aceluiași studiu.
3. Contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase
Mișcarea stimulează metabolismul astfel că dacă vrei să scapi de kilogramele în plus sau să-ți menții greutatea, sportul este ingredientul ideal. În plus, cu cât ai o masă musculară mai dezvoltată, cu atât vei arde mai multe calorii, și asta chiar și după antrenament.
4. Dormi mai bine
Dacă vrei să profiți la maxim de orele de odihnă, activitatea fizică este un ingredient esențial. Astfel, 150 de minute de activitate moderată sau intensă pe săptămână pot îmbunătăți cu 65% calitatea somnului, potrivit unei cercetări. Energia antrenată în timpul mișcării ajută procesele regenerative din timpul odihnei. Chiar și persoanele în vârstă, care au adesea probleme cu dormitul, beneficiază de pe urma activității fizice regulate.
Poți alege orice fel de mișcare dorești; atât exercițiile aerobice, cât și antrenamentele de rezistență îmbunătățesc calitatea somnului. Ține cont însă că dacă faci mișcare prea aproape de ora de culcare, s-ar putea să nu mai poți adormi, din cauza efectului stimulator al sportului. Așadar, planifică-ți antrenamentele dimineața sau cu câteva ore înainte de a merge la somn.
5. Scade riscul bolilor cardiovasculare
Mișcarea regulată stimulează colesterolul “bun” și scade trigliceridele, ceea ce reduce riscul bolilor cardiovasculare. În plus, inima și plămânii se mențin în formă și pot lucra mai bine pentru sănătatea ta. Printre afecțiunile pe care le poți preveni făcând mișcare se numără: accidentul vascular cerebral, sindromul metabolic, diabetul de tip 2 și o serie de tipuri de cancer.
6. Te ajută să ai oase și mușchi puternici
Chiar dacă nu intenționezi să îți formezi o musculatură definită, mișcarea este eficientă pentru sănătatea mușchilor și a oaselor. Odată cu înaintarea în vârstă, în lipsa activității fizice regulate, oamenii tind să piardă masă musculară, ceea ce duce la accidentări frecvente și chiar incapacitatea de a efectua mișcări simple. La persoanele tinere, mișcarea previne osteoporoza, un motiv în plus ca cei mici să facă sport.
7. Te energizează
Pare contra-intuitiv, dar activitatea fizică îți crește nivelul de energie. Din acest motiv, este bine să-ți programezi orele de sport dimineața, pentru a fi în formă toată ziua. De asemenea, după o lungă perioadă de stat la birou, exercițiile fizice te vor face să-ți revii în formă, oxigenând creierul. Chiar și persoanele care suferă de oboseală cronică se vor bucura de un nivel de energie mai ridicat în urma mișcării, au demonstrat studiile.
8. Îmbunătățește sănătatea creierului și memoria
Sportul crește ritmul cardiac, care antrenează un flux bogat de sânge și oxigen către creier, astfel că acesta devine mai alert, funcționând optim. Memoria și capacitatea de gândire se îmbunătățesc, iar pe termen lung sunt prevenite modificările la nivelul creierului care pot cauza Alzheimer sau schizofrenie.
Te așteptăm la Hot Yoga România!
În practica Hot Yoga regăsești toate aceste beneficii ale mișcării și ai parte de o experiență pozitivă pe mai multe planuri: mental – te relaxezi și îți eliberezi mintea de zgomotul gândurilor, fizic - te simți mai puternic, mai tonifiat și emoțional - te reconectezi tu cu tine.
Te așteptăm la studioul Hot Yoga România să te împrietenești cu mișcarea și cu propriul corp!
Înainte să începi un program de activitate fizică, nu uita să consulți medicul, mai ales dacă n-ai făcut mișcare de mult timp, dacă suferi de boli cardiovasculare, diabet sau artrită.
Surse: edition.cnn.com, healthline.com, mayoclinic.org
Foto: unsplash.com